08/03/2024

5 - Neti etikett


Virginia Shea raamatust "Netiquette" (1994) on tulnud 10 kuulsat käsku:

      1. Ole inimene (Remember the human).
      2. Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus (Adhere to the same standards of behavior online that you follow in real life).
      3. Tea, kus sa oled (Know where you are in cyberspace).
      4. Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust (Respect other people's time and bandwidth).
      5. Näe võrgus hea välja (Make yourself look good online).
      6. Jaga oma teadmisi (Share expert knowledge).
      7. Aita piirata sõimusõdu (Help keep flame wars under control).
      8. Austa teiste inimeste privaatsust (Respect other people's privacy).
      9. Ära kuritarvita oma võimu (Don't abuse your power).
      10.Andesta teistele nende eksimused (Be forgiving of other people's mistakes).

    Mõned neist on rohkem, teised vähem olulised tänases interneti maailmas. Näiteks 4. käsk on paljuski iganenud, enamike inimeste jaoks pole võrguühendus nii võrd haruldane ja kallis vara, et kellegi teise käitumine seda oluliselt mõjutaks, aeg ning tehniline võimekus on selles osas olukorda kõvasti parandanud.

    Samas teised reeglid nagu 1., 10. ja üldiselt terve nimekiri on sama vajalikud kui varemgi, ning tihti unustatud. Ajad ja tehnoloogiad võivad olla edasi arenenud, aga inimeste üldine käitumine pole oluliselt paarikümne aasta jooksul muutunud. Väga kerge kasutada oma eelarvamusi, et täita info auke, mida põhjustab suhtlus ilma olulise info nagu hääletooni ning miimikata. 

    Eelarvamustel on oma aeg ning koht, ilma nendeta poleks sotsiaalses ühiskonnas elamine väga realistlik, sest peaks iga uut inimest kohates alustama põhimõtteliselt nullist, eelarvamused on üldistused eelneva info põhjal. Aga oluline on pidada meeles et eelarvamused kunagi sügavalt tõesed ning ka kust antud eelarvamused võivad olla tulnud, niimõndagi levinud eelarvamust moodustasid võimsad jõud ning on enamasti nende võimsate ühiskondlike jõudude oluliseks osaks. 

    Sellepärast peakski meenutama inimest eelarvamuste taga - see ei tähenda muidugi, et antud inimene peaks kindlalt meeldima, ega teda peaks meeles pidama sellegipoolest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Vana-stiilis tehnika

     Huvitavaks teemaks on tehnika kasutus amish'ite usukillu poolt. Nagu enamikud arvasin ka mina pikalt, et nad hoiduvad ikka kõigest,...