16/03/2024

6 - On nagu on

Seadused on loodud selleks, et reguleerida ühiskonna toimimist, kuid nende keerukus võib sageli olla takistuseks. Nagu kõik asjad maailmas, on ka seadused mitmekülgsed ja ei luba olla korraga lihtsad ning tõesed.

Võtame näiteks autoriõiguse - see on keeruline teema, mis sageli segab suurettevõtete toodete piraa- *khõm* levitamist. Kuid ilma autoriõigusteta oleks elu halvem, sest iga looja, kes sooviks oma loomingu levikut või kasutust kontrollida, peaks seda väga ahnelt endale hoidma. Suurettevõtted võiksid neid vabalt omastada. Autoriõigus võib tunduda ajale jalgu jäänud, kuid see on enamiku seaduste puhul nii. Eriandide loomine ühele grupile tekitab probleeme teistele - kõik on keeruline, pikk ja nõuab raha. Autoriõigus võib inimestele tihti jalgu jääda, kuid kui keegi asjatundlik inimene asju seletab, võib see tunduda peaaegu elegantse lahendusena [1].

Patendid on samuti huvitav teema ja tööstuses väga kasulikud - võib näida et kuigi esineb mõndasid probleeme kuritahtliku praht-patentide või väike-ettevõtjate pool, kuid ka siis kui kõik toimib nagu peaks seaduse järgi võimaldavad need suurettevõtetel, nagu Johnson ja Johnson, üritada monopolide abil rikastuda ohtlike haiguste, nagu tuberkuloos, ravimisel [2]. See on eriti probleemne, kuna tuberkuloos tapab palju just neid kellel pole palju raha J&J rahastamiseks - mitte et J&J oleks ainus kes seda teeb.

Seega, mis võib ühelt poolt tunduda mõtetu jurana (juurana : ) ), võib teisalt olla huvitav lahendus. Kuid see, mis võib tunduda perfektse lahendusena, võib teisalt olla eetiline must auk. Seadused on keerukad süsteemid, millest on kerge luua sügavaid arvamusi, kuid tõenäoliselt on mõttekam kuulata pigem eksperte.

Muidugi on ebamugav kui autoriõigusega suurfirma võtab maha mingi laheda projekti, aga samas pole see otseselt kedagi tapnud, või kui on siis on autoriõiguste kuritarvitamisel kõvasti vähem ohvreid kui patendi kuritarvitamisel - seega ilmselt on patendid veits suurem probleem.

Kõige olulisem mida siit võtta on see, et tuberkuloos on üks suurimaid probleeme, millega inimkond silmitsi hetkel seisab (suurem kui malaari, covid19 ja kõik hetkel käimas olevad sõjad - puhtalt numbrite poolest). See, et me ei tegele sellega nii aktiivselt kui vaja, on tõsine probleem. [3]


1 - Lawful Masses with Leonard French - https://www.youtube.com/channel/UChBJtu4BhT8b8t9Qe9R-EZg
2 - "How Advocates Pushed Big Pharma to Cut Tuberculosis Drug Prices", Lucy Tu (2023) - https://www.scientificamerican.com/article/how-advocates-pushed-big-pharma-to-cut-tuberculosis-drug-prices/at
3 - TBFIGHTERS https://tbfighters.org/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Identideedi vargus Kontoris - 14

    Üks olulisemaid IT-turvariske on identiteedivargus. Selle riski analüüsimiseks ja maandamiseks võiksime vaadata Kevin Mitnicki valemit, ...