19/03/2024

7-Seadustest rääkides

On mitmeid erinevaid litsentse, mis kontrollivad mida ja kes mingi tarkvara tükkiga teha tohib. Mõned näited oleks:

Ärivaraline litsents - annab tarkvara loojale kõige rohkem kontrolli oma toote üle. Ta saab ise otsustada, kellele, kuidas ja millise hinnaga oma tarkvara müüa või jagada. Samas peab ta ka ise vastutama kõigi tarkvaraga seotud probleemide ja nõuete eest. Ärivaralist litsentsi võiks eelistada siis, kui tarkvara looja tahab oma intellektuaalomandit kaitsta ja teenida oma tööga kasumit.


GNU GPL - avatud lähtekoodiga litsents, mis nõuab, et kõik tarkvara muudatused ja edasiarendused oleksid samuti avatud lähtekoodiga ja kasutaksid sama litsentsi. See tagab tarkvara vabaduse ja võimaldab teistel arendajatel seda parandada ja täiendada. Samas piirab see ka tarkvara looja õigusi oma toodet müüa või jagada teiste litsentsidega. GNU GPL-i võiks eelistada siis, kui tarkvara looja tahab oma tööd jagada avatud ühiskonnaga ja soodustada koostööd ja innovatsiooni.


BSD litsents - on ka avatud lähtekoodiga litsents, aga ilma copyleftita (õiguslik mõiste - tuletatud tööd austaksid originaaltöö autorite õigusi jne). Tarkvara muudatused ja edasiarendused ei pea olema avatud lähtekoodiga ega kasutama sama litsentsi. See annab tarkvara loojale ja kasutajale rohkem paindlikkust oma toote kasutamisel ja levitamisel. Samas võib see ka kaotada tarkvara vabaduse, kui keegi otsustab selle sulgeda või muuta ärivaraliseks. BSD litsentsi võiks eelistada siis, kui tarkvara looja tahab oma tööd jagada ilma suurte piiranguteta ja anda teistele arendajatele rohkem valikuvabadust.




Veel infot:
Software license - https://en.wikipedia.org/wiki/Software_license

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Identideedi vargus Kontoris - 14

    Üks olulisemaid IT-turvariske on identiteedivargus. Selle riski analüüsimiseks ja maandamiseks võiksime vaadata Kevin Mitnicki valemit, ...