29/03/2024

9 - Juhtide juht (Guide to Managment)



On mitmeid erinevaid juhtimis stiile ja neid stiile saad paljudel eri viisidel liigitada, üks neist:
  • juht (leader) – juhil peab olema selge pilt sellest, kuhu ta tahab jõuda, ning ta peab suutma „vedada” sinna kogu meeskonna.
  • teavitaja/suhtleja (communicator) – juht kogub, süstematiseerib ja levitab infot vastavalt saajate rollidele; halba ei tee ka võime infot tõlgendada ja eri osapooltele arusaadavaks teha, samuti tuleb aeg-ajalt otsustada, kellele seda jagada (allpoolkirjeldatud häireolukord on heaks näiteks).
  • treener/juhendaja (coach) – juht peaks suutma valida õiged inimesed ning stimuleerida nende edasist arengut, samuti on sarnaselt meeskonnamängude treeneritele kesksel kohal koostööoskuste edendamine meeskonnas.
  • mentor/õpetaja (mentor) – ideaalis tuleneb juhi autoriteet mitte tema ametikohast, vaid teadmistest ja isiksuseomadustest; eriti oluliseks muutub see olukordades, kus on vaja pikemaajalist lähedast koostööd väheste inimestega. Siin leiab huvitavaid näiteid vaba tarkvara maailmast.
  • arengumootor (change agent) – juhi ülesandeks on tagada ajaga kaasaskäik ning innovaatilise õhkkonna loomine; selle rolli headeks näideteks on olnud Apple'i juhid.
  • ülemus (power broker) – vahel peab juht ka võimu kasutama, ent selle oskusest sõltub tihti, kuidas olukord laheneb ning kas sellega võivad tekkida uued riskitegurid (näiteks töötaja vallandamisel).[1]
Mõned näited nende stiilide viljeletatest IT-maailmast oleks Jeff Bezos (juht/leader), Amazoni asutaja ja endine tegevjuht, on näide juhist, kellel on selge visioon ja kes suudab meeskonda juhtida. Ta on seadnud strateegia ja poliitika, käivitanud ja juhtinud strateegilisi algatusi ning reguleerinud digivalitsuse ja küberturvalisuse valdkondi Amazonis.
Veel Bill Gates (mentor), Microsofti kaasasutaja, on olnud mentor paljudele noortele IT-spetsialistidele ja ettevõtjatele. Ta on tuntud oma teadmiste ja kogemuste jagamise poolest, mis on aidanud paljudel inimestel oma karjääri alustada ja kasvada.
Ning Elon Musk (arengumootor/change maker), Tesla ja SpaceX’i jne tegevjuht, on tuntud oma innovaatilise (nii heas kui halvas) lähenemise poolest. Ta on juhtinud mitmeid olulisi muutusi nii autotööstuses kui ka kosmosetööstuses, luues seeläbi innovaatilise õhkkonna.

Ega keegi neist ilmselt pole üleliia meeldiv inimene (mõned rohkem kui teised), aga kas seda põhjustab töö mastaap või on tegu niivõrd mastaapse töö eeltingimusega pole otseselt selge. Paremat või halvemat moodi on juhid ikkagi olulised.
[1] - https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_9:_IT_juhtimine_ja_riskihaldus 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Identideedi vargus Kontoris - 14

    Üks olulisemaid IT-turvariske on identiteedivargus. Selle riski analüüsimiseks ja maandamiseks võiksime vaadata Kevin Mitnicki valemit, ...